ICF Bijeenkomst over Humberto Maturana door Karen Kraakman

In september ben ik bij  een zeer bevlogen en passie volle avond geweest van ICF Nederland.

Karen Kraakman was de gastspreekster en zij heeft met haar passie voor coaching gedeeld. Zij woont zelf in Chili waar zij jaren geleden in contact is gekomen met het gedachte goed van Humberto R. Maturana’s. Na enkele jaren deze Humberto R. Maturana bestudeerd te hebben deelde zij nu met de ICF leden, hoe zijn leer haar coaching verrijkt heeft.

Humberto R. Maturana werkt vanuit zijn laboratorium in de Universiteit van Chili en onderzoekt op wetenschappelijke wijze de biologische leer van de kennis en de liefde (Biologia del Conocer y Biologia del Amar en cultuurbiologie). Hierdoor kunnen de verschillende dimensies van het coachen beleefd en begrepen worden.

Dit is iets waar wij in Nederland dol op zijn; wetenschappelijke bewijzen voor emotionele en menselijke processen.

Tijdens deze bijeenkomst is er dieper ingegaan op de ‘Biologie van de liefde’; emoties en het ontstaan van taal om deze emoties te kunnen delen en samen beleven.

Door leuke praktische observatie activiteiten heeft Karen de leden laten ervaren dat je bij observeren vaak connecties maakt in je hoofd tussen het nieuwe wat ons gepresenteerd werd en hetgeen er al in ons hoofd aanwezig is. Tevens heb ik goed ervaren wat het verschil is tussen het hebben van een ervaring en het spreken over een ervaring. Door deze processen ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid die wij samen creëren.

Deze avond was een zogenaamde ‘taster’ van de leer van meneer Maturana en de liefde en passie voor blijvende ontwikkeling van spreekster Karen Kraakman.

Ik wil de organisatie en Karen Kraakman hartelijk bedanken voor deze inspirerende en warme avond.

Groet Jeanine Hamaker

volgende activiteiten van ICF Nederland. tevens te vinden op http://www.coachfederation.nl/

11-10-2017         Webinar Informatie over accreditatie bij ICF       Marianne van der Pool of Anita van Vlerken       Via Zoom

07-11-2017         Workshop ‘Ethisch handelen in coachen’             Annemarie Calon en anderen    Utrecht

23-11-2017         Discussie n.a.v. een artikel: ‘De waarde van competenties’          o.l.v. Han de Ronde en Anita van Vlerken Via Zoom