bijzonder bezoek aan Dalai Lama

“Waarom mededogen essentieel is in deze onrustige tijd.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Z.H. de Dalai Lama is in September in Nederland en mijn vriendin Lisa heeft mij gevraagd mee te gaan. ‘Ja, ik wil het graag meemaken’. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat mededogen en compassie essentieel zijn in elke tijd, voor onszelf en iedereen om ons heen. Ik wil ook graag meer te weten komen over wat deze bijzonder man nog meer te vertellen heeft.

Op zondag was er een kalme sfeer in Ahoy ook al zat deze helemaal vol, niet alleen de Dalai Lama liet zich zien vandaag maar ook Richard Gere. (Richard Gere…. voor dames van mijn generatie al een rede op zich om te gaan!). Richard Gere was hier voor de, nu al, 30 jarig durende strijd voor de onafhankelijkheid van Tibet.

Verder hielt Geshe Thupten Jinpa een bijzondere lezing over het feit dat wij als compassie volle wezens geboren worden en dat deze eigenschap gekoesterd en verder ontwikkeld kan worden.

Op maandag ging Z. H. Dalai Lama in zijn eigen taal in op de 8 verzen voor het trainen van de geest in Compassie. Dit was een diepe les in nederig zijn. Iets waar mijn westerse blik soms vraagtekens bij zet.

Continu verwijzing naar Wetenschap

Ik vond het bijzonder om te zien hoe de oude wijsheden en tradities uit het Boeddhisme telkens werden onderbouwd met wat men in de wetenschap tegenwoordig ook is gaan zien en erkennen. Voor mij toch een gegeven dat wij, in de westerse wereld, graag de wetenschappelijke lijn willen weten omdat dit bij zou dragen aan de geloofwaardigheid van hetgeen in de oude wijsheid traditie word verteld.

Volgen van een geloof

De Dalai Lama vertelde ook over het volgen van een geloof. Dit kan volgens hem zeer positief zijn, welk geloof je dan ook aanhangt. Hij accepteert elk ander geloof buiten het boeddhisme. Echter wanneer je zaken gelooft en handelingen gaat doen omdat dit door het geloof en de leiders hiervan is voorgeschreven dan word geloof vergif.

De Dalai lama gaf meerdere malen aan hetgeen hij zegt niet voor waar te zien omdat je in hem geloofd maar de informatie die hij deelt te onderzoeken en te zien of dit voor jou zelf werkt of als waar kan worden aangenomen. Wanneer je door onderzoek zelf merkt dat wat hij verteld  waar kan zijn, kun je deze waarheid als kompas gebruiken. Hierbij wijst De Dalai Lama regelmatig naar zijn hart. Ik genoot van de bewegingen die deze man maakt om zijn woorden kracht bij te zetten. Hij maakt zo ook grapjes, heel leuk om te zien.

Gniffelen

Er was een dame die vroeg of ze muggen mocht doden want deze prikken ons en brengen zo ziektes over. Ik moest gniffelen bij deze vraag en zo ook vele met mij inclusief de Dalai Lama, maar daarna gaf hij een serieus en duidelijk antwoord. Hij gaf aan dat je in deze situatie met je hart als kompas moet handelen.  Hij is niet de leider die zegt ja of nee, jij hebt je eigen hart als kompas en gebruik deze bij iedere situatie en vraagstuk.

Lief vond ik het stuk waarbij de Dalai Lama vertelde over dat wij als mensen allemaal hetzelfde zijn en dezelfde wensen hebben. Vrij vertaald zei hij:” We hebben allemaal een hoofd en een lichaam. We willen gelukkig zijn en geen problemen hebben. All 6 billion, ocd”.

 

Ja, door onze interne filters beleven wij allen de wereld anders en door ons gedrag en communicatie creëren wij onze wereld, zowel positief als negatief.

De Dalai Lama had nog veel meer te vertellen, ik heb de voor mij belangrijkste punten hier opgeschreven. Het heeft mijn geloof in mijn overtuigingen versterkt en ik voel mij nu meer zelfverzekerd dan voor het bezoek. Iets bijzonders om te ontdekken omdat ik met open mind erheen ging. Het heeft iets van de sluier rondom het boeddhisme voor mij opgelicht en dat is mooi.

 

naar top